Lassan elfelejthetjük a valódi élet fogalmát

100 kiolvasott gondolat percenként. Ideje aggódnunk?

Üdvözlünk mindenkit 1983 decemberében! Az utóbbi években szinte naponta jelennek meg olyan tömegek által éljenzett cikkek, amik a közelgő virtuális áttörésről ígérnek mindenféle szépet és jót.

Virtuális valóság, kiterjesztett létezés, szerelmes összebújás a mesterséges intelligenciával.

Az olcsó élvezetek korát éljük, azokat az időket, amikor már nem kell cipőt húznunk, hogy meghódítsuk a Bakonyt, de még csak a redőnyt se kell felhúznunk ahhoz, hogy megnézhessük a naplementét, hiszen ismeretlen ismerősök megosztásain, no meg a szinte végtelen számú élő kamerás közvetítésen keresztül azonnal megkapunk mindent, amiért évekkel ezelőtt még ki kellett mozdulnunk otthonról.
Azt gondolom, hogy ez a rengeteg virtuális élmény egy idő után közömbössé teszi az embert. Elképzelem, hogy az arra érzékenyeknél egyszerűen kialakulhat egy bizonyos semlegesség érzet. Például hősünk a felkelőben lévő óriás hold láttán unottan elfordul, hiszen két perccel ezelőtt még a Szaturnusz Halálcsillagszerű égi kísérőjét bámulta az Instagramon. Szóval mi olyan izgalmas ebben?


Minek menjek el bulizni, ha táncikálni a Kinect előtt is lehet? Minek csajozzak, ha az internetes pornó segítségével minden vágyamat még ha csak felesben is, de átélhetem? Minek írjak kézzel, ha percenként akár 100 gondolatomat is leírathatom egyetlen kütyü segítségével?
Nem vicc, tényleg erről van szó! A „beszél-ír” 1.0-ás verzióját már nem kell bemutatnunk senkinek. Beszélünk a telefonhoz, az pedig keres, másol és megoszt helyettünk anélkül, hogy egyetlen pöttyintést is elvégeztünk volna. A 2.0-ás verzió még nagyobb kényelmet kínál. A ránk kötött szenzorok végett percenként akár 100 általunk kigondolt szót is leírhatunk anélkül, hogy meg kellene mozdulnunk.


Mi lesz akkor, ha majd emlékeinket lementhetővé varázsoljuk, hogy tetszőlegesen összeállított élményekkel tölthessük fel az elménket? Mi lesz akkor, ha a valós létezés már úgymond kimegy a divatból, mert a virtuális valósággal olyan életet hazudhatunk magunknak, amire amúgy esélyünk se lenne?

Előre összeállíthatod álmaid nyaralását! Személyedre szabott barátokkal, poénokkal és eseményekkel! Letöltés indul, szemüveg fel, a többit a gép intézi.

Mi lesz így az analóg emberi lét értelmével? Szép álmokat mindenkinek!