Nézettségért alázzák szülők gyermekeiket az interneten

Vannak, akik a legvégsőkig elmennének egy adag lájkért!

A mobiltelefonok és az internet világában gombamód szaporodnak az olyan önjelölt YouTuberek, akik néha egészen megdöbbentő bejelentkezésekkel sokkolják a világot.

Bizonyára te is találkoztál már mindenféle őrült vloggal, mely vlogok „szerkesztői” néha egészen a gátlástalanság határáig elmennek, hogy napról napra gyarapodó közönségüket kiszolgálják.

Az extrém tartalmak egyik legutálatosabb családjába tartoznak az úgynevezett cukkolós videók. Ide soroljuk azokat a tartalmakat, melyeknek egyetlen céljuk a kiszemelt áldozat, vagy áldozatok nyilvános lelki megsemmisítése. Láttunk már olyat, amiben az osztályterem menői megtámadják a tanárt, belefutottunk ált.sulis formák videójába, amiben az osztály áldozatát szekálták, de ezzel még koránt sem értünk a felháborító videók listájának végére.

A “children pranking by adults” videókban elsőre ártalmatlannak tűnő, mégis a gyerek sérelmére elkövetett szülői cukkolásokat láthatunk. Az enyhébb verziókban karácsonyi és születésnapi ajándékozásokat trollkodnak szét a kedves szülők. Mondok egy példát: tetszőleges kisfiú minden álma egy iphone. Anyuék becsomagolják annak dobozát, majd átnyújtják neki. Az izgatott csemete percekig szenved annak kinyitásával, majd hoppon marad, hiszen ki hinné, de a doboz üres. Ő pedig elsírja magát. A kommentelők legnagyobb örömére.

Vannak durvább verziók is, de nem akarunk nekik reklámot csinálni.

A szabad internet korában teljesen elfogadott, hogy szülők ultrahangos, pólyás, a gyermekükről – úgymond “so 90’s fejjel” nézve – kiszolgáltatott helyzetben, esetleg intim pillanataiban megörökített fotókat osztogatnak meg a Facebookon. Talán már az sem meglepő, hogy élőben közvetítik a családi eseményeket. De egészen biztos, hogy néhány lájkért megéri ez? Ne feledd, hogy az internet nem felejt! Ami egyeseknek egy lájkot érő videó, az a szereplőnek lehet, hogy egy életen át kísérő lelki trauma forrása.

A Szőrmók és Pálcika heti adásában megpiszkáljuk a témát!

*a cikk képe illusztráció!