SZŐRMÓK&PÁLCIKA SHOW

Szőrmókot és Pálcikát, a Fresh FM műsorának házigazdáit kérdeztük arról, hogy miért döntöttek a rádiózás mellett. Szókimondó, véleménykereső műsoruk heti rendszerességgel jelentkezik, most pedig megtudhatsz néhány érdekességet a készítőkről és természetesen magáról a műsorról is.

Fresh FM (F): De most őszintén… Mit akartok ti a világtól?

Pálcika (P): Természetesen szót és figyelmet.  Szőrmók barátommal úgy éreztük, hogy túl sok minden történik körülöttünk, ami viszont probléma, hogy a legtöbb téma felett némán és szótlanul egyszerűen csak átlépünk. Vagy ellenkezőleg, lefolytjuk a véleményünket, esetleg nem a megfelelő hangnemben trollkodunk a közösségi médiában. Úgy döntöttünk, hogy rádióműsort készítünk, hogy tabuk nélkül beszélhessünk olyan dolgokról, mint például az autózás, párkapcsolati problémák, szex, macska-armageddon és hasonlók.

Szőrmók (Sz): Fontos kulcsszó a tabu. Az a tapasztalatom, hogy az emberek nem szívesen beszélnek kényes témákról. Vagy olyankor kerül elő, mikor velünk egyetértőkkel vagyunk, vagy inkább nem is hozunk szóba egyes kérdéseket, mert félünk vitába keveredni másokkal, mert rögtön háborúskodásba torkollik az eszmecsere. Épp ezért lehet az, hogy népbetegség a visszafojtott agresszió, mert nem adjuk ki azt a feszkót, amit a kényes témák elnémítása generál. Azért csináltuk ezt a műsort, hogy ezt a feszkót ne növeljük tovább, valamint hogy megmutassuk másoknak, hogy igenis lehet és kell beszélni. Meg persze, hogy olyan témákban is állást foglaljunk, ami talán senkit nem érdekel rajtunk kívül – vagy csak eddig nem gondolt rá.

 

F: Szőrmók, milyen személyes motivációid vannak a műsorral kapcsolatban?

Sz: Ez egy jó kérdés. Egyrészt újratanulni a szereplést, amitől az utóbbi években eltávolodtam. Másrészt, hogy a műsor olyan platformot kínál, amin keresztül viszonylag nyugodt szívvel kommunikálhatom a személyes véleményemet, elméleteimet, megoldási felvetéseimet egy-egy problémával kapcsolatban. És félreértés ne essék, nekem igen erősen szokott is lenni véleményem, de megtanultam – néha talán túlzottan is – hallgatni.

P: Fontosnak tartom, hogy megmozgassuk a hallgatóink fantáziáját, hogy felhívjuk a figyelmüket arra, hogy minden vélemény számít. Nagy változásokhoz kisközösségi szinten kell cselekedni. Hiszünk abban, hogy ha odafigyel az ember és meri használni a szívét, csodás dolgok történhetnek vele. Amit tanulnunk kell, az a párbeszéd, az egymás meghallgatására és megismerésére való hajlandóság és törekvés.

F: Akkor ez a műsor nem is annyira öncélú…

P: Ahogy Szőrmók szokta mondani: igen-nem. Öncélú, mert minden témát a saját szájízünk szerint tálalunk, nem öncélú azért, mert törekszünk pro és kontra véleményeket gyűjteni. Ebből a felhőből aztán mindenki le tud akasztani magának valami hasznosat. Vagy nem.

Sz: Az öncélúság egy érdekes eszköz. Fábry Sándor, akit itthon a standup atyjának tart a köznyelv, tulajdonképpen nem is a standup atyja, hanem az öncélú szórakoztatás élő totemoszlopa. Ő az élő példa rá, hogy lehet és igen is kell olyan kérdésekkel és témákkal foglalkozni, ami látszólag érdektelen mások számára, mert hogy-hogy nem, mégis szórakoztató, sőt gyakran tanulságos is. Magyarán, az öncélúság sem feltétlen öncélú, ha elérjük vele, hogy a közönség tagjai maguk is elgondolkodjanak, mélázzanak, vagy nosztalgiázzanak egy-egy gondolaton.

Szőrmók és Pálcika Show – Szívünkben örökké ég a nyár…